Glamočić: Bezbednost hrane je zajednička odgovornost svih

|   Info
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas je, povodom obeležavanja Svetskog dana bezbednosti hrane - 7. juna, istaklo da je obezbeđivanje zdrave i bezbedne hrane jedan od strateških prioriteta države i temelj zdravlja građana.
Printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet

"Bezbedna hrana znači zdravlje za sve nas. Ona podrazumeva čitav niz mera koje počinju na njivi, nastavljaju se u proizvodnim pogonima, distributivnim centrima, maloprodaji i završavaju se na stolu naših potrošača. Svaka karika u ovom lancu jednako je važna", poručio je ministar Dragan Glamočić.

On je podsetio da je u pripremi novi Zakon o službenim kontrolama koji će doneti znatno preciznije uređenje kontrole u oblasti hrane, zdravlja životinja, zaštite bilja i drugih oblasti poljoprivredno-prehrambenog sektora. 

Predloženim izmenama predviđeno je da više inspekcija neće morati da najavljuje kontrole, a biće precizno uređene nadležnosti organa, postupci kontrole, obaveze subjekata i način obrade podataka, uz puno usklađivanje sa pravilima Evropske unije.

Ministarstvo je istaklo da je Srbija nedavnim usvajanjem Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje i biljne masti u mlečnim proizvodima, pokazala konkretnu primenu evropskih standarda u zaštiti prava potrošača. 

Novom uredbom obezbeđuju se jasne i vidljive informacije o sastavu proizvoda, što omogućava potrošačima da donesu informisane odluke i sprečava mogućnost obmane na tržištu.

Deklarisanje i označavanje hrane predstavljaju ključni alat zaštite potrošača i efikasnog upravljanja kriznim situacijama. Zahvaljujući pravilnom deklarisanju, u slučaju pojave rizika, nadležne službe mogu brzo reagovati, izolovati proizvod i zaštititi zdravlje ljudi, navelo je Ministarstvo.

Bezbednost hrane je zajednička odgovornost svih - od poljoprivrednika, preko proizvođača i kontrolnih organa, do samih potrošača, rekao je Glamočić i istakao da se samo zajedničkim angažovanjem može obezbediti da hrana koja se nalazi na tržištu bude zdravstveno ispravna, kvalitetna i potpuno bezbedna.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar