Vučić: Punopravno članstvo u EU način je da našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom

|   Info
Punopravno članstvo u Evropskoj uniji, uz kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom i to bi značilo da jesmo na dobrom, na evropskom putu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope, u Skupštini grada Beograda.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

"Moramo još mnogo napora da uložimo u reforme, ne samo zato što to neko od nas traži, nego zato što znamo da to nama, našoj zemlji i našem narodu donosi boljitak. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima sada pristupamo, rekao bi, sa mnogo više odgovornosti", istakao je Vučić.

On je rekao i da "mi u Srbiji imamo nadu da će naša konkretna dostignuća na dugom i ne lakom putu do članstva biti adekvatno vrednovana i da će Srbija uz vašu podršku, pomoć, kritiku postati zemlja koju ćete rado videti kao ravnopravnog člana u evropskoj zajednici nacija".

On je rekao i da verujemo u to "da bismo i mi našom podrškom, pomoći i kritikom doprineli da EU postane još bolje mesto za život".    

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

"Evropu smatramo i svojom kućom i zato želimo da joj damo koliko možemo kroz doprinos miru i stabilnosti, ekonomski rast, regionalnu saradnju, kroz naše ideje za bolji život kod nas i kod naših komšija, kroz regionalno povezivanje, Berlinsku konferenciju i ono što mi nazivamo mini šengenom", naglasio je on.

Vučić je naveo da je ohrabren porukama iz nedavnih razgovora sa zvaničnicima EU i da se nada prilici da ih uskoro ponovo ugosti kako bi nastavili razgovore o napretku Srbije, a koji bi trebalo da se pretoči kroz ubrzanje našeg evropskog puta..

Prema njegovim rečima,  u Srbiji postoji trka u tome ko će da kaže da je više za Evropu, a ko će ispod žita da kaže da je manje za Evropu.

Evropa , kako je istakao Vučić, ne pripada samo onima koji bi da iskoriste  evropski novac i da ga kroz razne fondove dobiju što više ne bi li kritikovali sopstvenu Vladu, niti onima u Vladi koji kažu da su na evropskom putu samo zato što misle da time sprečavaju političku opoziciju da dođe na vlast, Kao ni  onima koji misle da im je to jedini način i jedini put da se vlasti ponovo dočepaju.

"Evropa pripada svima nama koji ne možemo da uzimamo iz Evrope samo ono što nam se sviđa, a da nikako ne prihvatamo ono što nam se ne sviđa", naglasio je  Vučić.

Nedavno se, kako je naveo, i sam uverio da nije dovoljno pažnje posvećeno rešavanju gorućih problema iz oblasti vladavine prava.

"Verujem da ćemo novim pristupom, novom energijom i novom snagom uspeti, ne samo da promenimo svoj odnos, već i odnos građana Srbije, ali i da  dobijemo veće poštovanje od predstvnika EU za to što radimo i u čemu moramo da isporučimo rezultate", rekao je Vučić.  

Tačno da je EU najveći donator, najveći investitor i daleko najvažniji trgovinski partner Srbije, izjavio je Vučić i podsetio da je dobijena i dodatnu podrška infrastrukturnim projektima, pre svega za projekat modernizacije pruge Beograd-Niš-Preševo.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike