Vučić na sednici Generalne skupštine UN: Ili će postojati načela za sve, ili će se svet razdeliti

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da su zapadne zemlje pre 15 godine brutalno prekršile Povelju UN i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, a da se danas pozivaju na važnost očuvanja teritorijalnog integriteta.
Foto: FoNet/AP

 

Izvor: FoNet

On je rekao da je 1999. godine 19 zemalja počinilo agresiju na Srbiji i da svi oni danas govore o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, jer ne menja svoja načela "bez obzira na vekovno prijateljstvo sa Rusijom".

"Svako nasilje za nas je isto, bez obzira ko ga čini. Kada pitamo za teritorijalni integritet Srbije, odgovor je ne vraćajte se u prošlost, gledajte ka budućnosti, jer je to jedini način da vaša zemlja napreduje", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da Srbija podržava teritorijalni integrtitet i suverenitet svih članica Ujedinjenih nacija.

On je rekao da u savremenom svetu ili će postojati načela za sve, ili će se svet razdeliti i izazvati probleme sa kojima neće moći da izađe na kraj.

Vučić je podsetio da je predsednik SAD Džon Bajden u UN rekao da je najvažniji princip odnosa između zemalja poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a da u isto vreme priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju, iako je ono nastalo secesijom, a ukazao je i da nemački zvaničnici govore da poštuju Povelju UN, iako su sve zapadne zemlje prekršile i Povelju i Rezoluciju 1244.

Istakao je da su zemlje Zapada, bez odluke Saveta bezbednosti UN, odlučile da brutalno napadnu suverenu državu Srbiju, kako bi, kako su govorili, sprečili genocid, a kada isto to kaže predsednik Rusije, zaboravljaju da su sami koristili isto objašnjenje.

Vučić je kazao da se velike zemlje pozivaju na različite principe u različitim okolnostima i da govore o principima koji su im u interesu.

On je istakao da albanska vlast na Kosovu sprovodi nasilje nad Srbima i da se ono približava etničkom čišćenju, i ocenio da se Srbima sada dešava ono što se dešavalo Albancima, ali da iz sveta nema poziva na akciju.

Vučić je podsetio da ni posle 10 godina nije formirana Zajednica srpskih opšta, da se dijalog sa Prištinom u Briselu nastavlja, ali da on više liči na monolog.

On je istakao da je Srbija spremna da se menja i napreduje na svom evropskom putu, da je u dobrim odnosima sa SAD, ali i sa svim zemljama u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Naveo je da Srbija podržava traženje svih rešenja kroz dijalog i da ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, u cilju održanja mirnog suživota Srba i Albanaca, jer mir u regionu nema cenu.

On je rekao da pred predstavnicima u UN "stoji kao predsednik slobodne i nezavisne zemlje" i da ne može i da nema pravo da govori o odnosima velikih sila, ali da može da govori kako nepoštovanje međunarodnog prava može da ima posledice.

Vučić je izrazio zahvalnost svima koji podržavaju očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i mir, a ukazao je da će nastaviti da ističe da je odbrana principa važna kao i odbrana mira.

On je pozvao sve članice UN da prisustvuju specijalnoj izložbi "Ekspo 2027" za četiri godine u Beogradu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar