Vesić: Urkos pandemiji korona virusa, gradi se više kvadrata nego prošle godine

|   Info
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da se ove godine u Beogradu, uprkos pandemiji korona virusa, gradi više kvadrata nego prošle godine i ocenio da je aktuelna gradska vlast u pogledu izgradnje deset puta uspešnija od prethodnih.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet, TV Pink

Vesić je za TV Pink rekao da je za osam meseci ove godine Grad Beograd je izdao građevinskih dozvola za 712.467 kvadrata, gradske opštine za oko 200.000 kvadrata, a Republika Srbija za još 200.000 metara kvadratnih.

"Već smo prošli 1,1 milion kvadrata. Poslednje tri godine samo grad Beograd izdavao je građevinskih dozvola za preko milion kvadrata svake godine što je sa gradskim opštinama i Republikom činilo između 1,3-1,4 miliona kvadrata. Poređenje radi 2010. godine grad Beograd je izdao građevinskih dozvola za 14 hiljada kvadrata, 2011. godine za 197.000 kvadrata a 2012. godine za 242.000 kvadrata", navodi Sekreatriat za informisanje gradske uprave citirajući Vesića.

On je rekao da je danas u Beogradu aktivno oko 2.000 gradilišta na kojima radi više od 300 kranova i da je Beograd "jedan od retkih evropskih gradova u kome, ne da nisu pale cene nekretnina, već su porasle" i da je to "dokaz da je srpska ekonomija stabilna, a Beograd čini 40 odsto bruto domaćeg proizvoda".

Vesić je ocenio i da je „Beograd na vodi” najveći građevinski projekat u Evropi "kakav bi poželela svaka evropska prestonica" i da je to "projekat koji je pokrenuo razvoj
Beograda".

"U ovom trenutku na izgradnji 'Beograda na vodi radi 2.800 radnika. Završena je izgradnja 768 stanova, a trenutno se grade 2.484 stana, 269 hotelskih soba i tržni centar površine 300.000 kvadrata. Zato je 'Beograd na vodi' najveće gradilište u Evropi", rekao je Vesić.

On je najavio da će "šoping mol, najveći na Balkanu", biti otvoren za oko mesec dana dok će Kula Beograd kao i zgrada Magnolija sa 110 stanova, a buduća najviša zgrada na Balkanu, u kojoj će biti Sent Ridžis hotel, na jesen sledeće godine.

Projekat „Beograd na vodi” posredno je, kako navodi Vesić, pokrenuo izgradnju nekoliko infrastrukturnih projekata koji su bili u planovima skoro pola veka - od izmeštanja Glavne železničke stanice i železničke pruge iz centra, do gradnja nove autobuske stanice u bloku 42.

Sa nove autbuske stanice deo sabraćaja polaziće "već do kraja godine", a kompletan saobraćaj naredne godine, poručio je Vesić.