Unapređenje saradnje sa Azerbejdžanom na planu energetike i rudarstva

|   Info
Srbija želi da unapredi saradnju sa Azerbejdžanom na planu energetike i rudarstva, posebno u sektoru nafte i gasa, poručila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u razgovoru sa ambasadorom Azerbejdžana u Srbiji Kamilom Hasijevim, saopštilo je Ministarstvo.
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

 

Izvor: FoNet

„Nadam se da ćemo nastaviti saradnju sa kompanijama iz Azerbejdžana koju smo ostvarili u prethodnom ministarstvu, posebno u vezi sa projektima na izgradnji puta Ruma-Šabac-Loznica. Energetika i rudarstvo su za nas kompleksne i važne teme i želimo da unapredimo saradnju, posebno u sektoru nafte i gasa. Nadamo se da ćemo novom interkonekcijom imati mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana", rekla je Mihajlović, ukazujući i na važnost proširenja i intenziviranja saradnje u oblasti obnovljivih izvora.

Ona je navela da novi investicioni ciklus obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra, od čega je najveći deo predviđen upravo za zelenu energiju.

"Sigurna sam, poznajući kompanije u sektoru infrastrukture, da možemo to dobro iskustvo da prenesemo i u energetski sektor“, rekla je Mihajlović.

Ona je ambasadora Azerbejdžana informisala o projektu izgradnje gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, rekavši da se radovi očekuju krajem oktobra.

"Srbija i Azerbejdžan su dve prijateljske zemlje, naši odnosi počivaju na čvrstim temeljima strateškog partnerstva. Želimo da dosadašnju saradnju dodatno unapredimo i da, osim u oblasti gasnog snabdevanja, sarađujemo i u delu koji se tiče zelene energije. Potrebno nam je da sa vama razmenimo iskustva i razvijemo partnerski odnos i u ovom sektoru“, poručio je Hasijev.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije