Umanjenje poreza na zarade

|   Info
Dugogodišnji zahtev privrede da država smanji namete na rad, mogao bi da bude ispunjen ove godine, sudeći po najavama iz Vlade

                     U Vladi Srbije razmišljaju da smanje doprinose na teret poslodavca i zaposlenog, ali i da povećaju neoporezivi deo zarade koji je sada 15.000 dinara, Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država smanjiti porez na plate,  od početka naredne godine i uslišiti molbe,  na kojima privrednici insistiraju više, od decenije. Već je formirana radna grupa,  koja je počela da računa,  koliko bi ukupno moglo da bude smanjeno opterećenje na platu i u kojim segmentima,  konkretno.

Izvesno je,  da postoji mogućnost smanjenja doprinosa na teret zaposlenog, smanjenja doprinosa na teret poslodavca, ali i povećanja neoporezivog dela zarade.

 Koji deo će biti umanjen ili povećan i za koliko,  zavisi od slobodnih sredstava u budžetu. Za sada je sigurno,  da prostora za smanjenje ima.

Po sadašnjim nametima na rad,  Srbija se,  sa 63 odsto,  na prosečnu neto zaradu,  nalazi malo ispod proseka zemalja,  centralne i istočne Evrope,  od 68 odsto. Na svakih sto dinara neto zarade radnika, poslodavci danas državi za doprinose i poreze praktično plaćaju 63 dinara. Njihovi konkurenti iz Hrvatske,  opterećeni su sa 62 odsto, u Makedoniji je porez na zaradu istovremeno od 35 do 37 odsto, u Mađarskoj 42, Bugarskoj 20, a u BiH od 20 do 25 odsto.

I članovi Fiskalnog saveta se slažu  da ima prostora,  da porezi i doprinosi na zarade,  budu smanjeni. Fiskalni savet nedavno je procenio da bi budžetski prostor od 15 milijardi dinara omogućio smanjenje poreza i doprinosa na zarade,  za dva do 3,5 odsto.

S druge strane i ekonomosti imaju svoju reč. Oni su saglasni,  da bi veće smanjenje poreza na rad,  podrazumevalo da država odustaje od nekih drugih troškova -povećanja plata i penzija i javnih investicija. Upravo je, zbog toga važno održati ravnotežu,  u javnim finansijama.

 

Pored toga, Ministarstvo finansija i Poreska uprava intenzivno rade i na ubrzanju povraćaja PDV,  i privreda bi prve efekte mogla da očekuje već od septembra.

Svakodnevno se prate sve okolnosti,  koje dovode do usporavanja ovog procesa. Traže se razlozi,  zašto povraćaj PDV,  dugo traje. U narednih mesec dana,  biće poznati ključni problemi i odmah nakon toga će biti poznato,  koliko je moguće ubrzati povraćaj PDV. To će biti značajan pokretač privrednog rasta. Inače, zakonski rok za povraćaj PDV je 45 dana.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar