Srbija deseta u Evropi u pogledu sigurnosti vlasništva

|   Info
Srbija je zauzela 10. mesto u Evropi, a 14. u svetu u pogledu sigurnosti vlasništva, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ), pozivajući se na „Globalni indeks sigurnosti vlasništva nad nepokretnostima“ prema novoj Prindeks listi za 2020. godinu.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Istraživanje je rezultat rada organizacija Global lend alajans (Global Land Alliance) i instituta Oversiz divelopment (Overseas Development Institute) uz podršku Odeljenja za međunarodni razvoj Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i mreže eksperata Omider (Omidyar), a rezultati istraživanja, kako se navodi. "pokazuju da čak 97 odsto vlasnika nekretnina u Srbiji oseća sigurnost da neće mimo svoje volje izgubiti nepokretnost, a sigurnost vlasništva nad nekretninama predstavlja kamen temeljac ekonomskog i društvenog razvoja".
 
Nakon sprovedenih reformi i digitalizacije katastra, podignut je nivo transparentnosti i pouzdanosti informacija o vlasništvu nad nekretninama i to je najvažniji razlog zbog kog se vlasnici nekretnina u Srbiji osećaju sigurnim, ističe RGZ, naglašavajući da je "tako visoko poverenje u sigurnost vlasništva rezultat je reformi koje sprovodi Republički geodetski zavod uz podršku Svetske banke kroz projekat Unapređenje zemljišne administracije".

Visoko pozicioniranje Srbije na listi Prindeks (https://www.prindex.net/), ispred velikih ekonomija poput Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije i SAD, široko otvora vrata za bezbedno investiranje u nepokretnosti u Srbiji, ističe RGZ.

Srbija se našla i među prvih 10 zemalja za implementaciju Integrisanog okvira za upravljanje geoprostornim podacima čime je zaslužila priznanje Ujedinjenih nacija, naveo je u saopštenju RGZ.