Republički geodetski zavod pokrenuo servis eArhiv

|   Infotehno
Republički geodetski zavod pokrenuo je servis eArhiv, novu aplikaciju koja omogućava građanima i pravnim licima, uključujući advokate, javne beležnike i druge profesionalne korisnike katastra, da "na klik", potpuno besplatno, steknu uvid i pristupe dokumentima iz baze podataka Digitalnog arhiva RGZ u svakom trenutku.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

U prvoj fazi su dostupni podaci iz zemljišno-knjižnih uložaka i zemljišnih knjiga/glavnih knjiga.

Preko ovog servisa, javni beležnici i advokati će imati kompletan uvid u istorijat i pravni kontinuitet vlasništva nad nepokretnostima.

To znači da neće više biti potrebe da se građani bespotrebno upućuju na katastar, pošto će svi potrebni podaci biti dostupni kod notara.

Ovaj pristup će omogućiti i advokatima efikasnije obavljanje poslova što će doprineti očuvanju pravne sigurnosti na tržištu nepokretnosti.

Kako se navodi, eArhiv omogućava udobnost i efikasnost u pristupu arhivskim podacima, jer pruža korisnicima uvid, pregled i poručivanje skeniranih arhivskih dokumenata iz centralne baze Republičkog geodetskog zavoda, bez procedure i podnošenja zahteva katastru.

U narednoj fazi, RGZ će proširiti svoju ponudu i omogućiti pristup i drugim tipovima arhivske dokumentacije, uključujući zbirke isprava, arhivske planove i druge vrste dokumenata.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar