Potpisan sporazum o modernizacije železničke infrastrukture Srbije

|   Info
Infrastruktura Železnice Srbije, Francuska agencija za razvoj i Francuska nacionalna železnica potpisali su danas u Beogradu sporazum o partnerstvu, u cilju modernizacije železničke infrastrukture Srbije, navodi se u zajedničkom saopštenju.
Foto: FoNet/Vlada/Peđa Vučković

 

Izvor: FoNet

Tim sporazumom Francuska agencija za razvoj odobrila je subvenciju od pola miliona evra.

Potpisivanju su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i francuski ministar spoljne trgovine Olivijea Bešta.

U skladu sa identifikovanim prioritetima za uspešan razvoj srpske železničke mreže i usluga, eksperti Francuske nacionalne železnice podržaće kolege iz Infrastruktura železnica Srbije, tako što će sa njima podeliti svoje iskustvo u održavanju infrastrukture i unapređenju upravljanja železničkim stanicama.

Ova saradnja će ići ruku pod ruku sa implementacijom Projekta modernizacije železničkog sektora Srbije, višegodišnjeg programa investicija i tehničke pomoći u vrednosti od 400 miliona evra, koji zajednički podržavaju Francuska agencija za razvoj  i Svetska banka.

Brnabić je istakla da sporazum predstavlja primer posvećenosti Srbije održivom i efikasnom saobraćaju.

"Radujemo se što imamo francusku ekspertizu i finansijsku podršku na ovom putu ka modernizovanom i efikasnom sistemu železnice, koji služi potrebama naših građana i kompanija", rekla je Brnabić.

Bešt je naglasio da je "pokretanjem ambicioznog investicionog programa za modernizaciju železničke infrastrukture Srbija dala prioritet efikasnom i niskougljeničnom načinu transporta. Izbor koji je Srbija učinila govori ovelikoj ekspertizi koju Francuska ima u oblasti saobraćaja".

Direktor kancelarije Francuske agencije za razvoj za Zapadni Balkan Arno Dofen dodao je da je ovo potpisivanje je još jedna značajna prekretnica u misiji Agencije da podrži Srbiju i njenu Zelenu agendu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar