Počelo rušenje teniskih terena koji su ušli u park pored Spomenika braniocima Beograda

|   Info
Počelo je rušenje tri teniska terena na Kalemegdanu, koji su pola metra ušli u park pored Spomenika braniocima Beograda 1915. godine, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i dodao da podržava sport, ali da je važno i istorijsko-kulturno nasleđe i da će taj spomenik sada valjano biti dovršen.
Foto: FoNet/Sofija Vukajlović

 

Izvor: FoNet

On je novinarima rekao da je Spomenik braniocima Beograda 1915. godine izuzetno bitan i da zato misli da je važno da njegovo istorijsko i kulturno značenje bude istaknuto nakon 35 godina, tako što će biti prilagođen nameni.

"Ukoliko ne vodimo računa o našoj prošlosti, ne možemo da računamo na svetlu budućnost", rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, deo oko spomenika koji se nalazi u neposrednoj blizini sportskog centra koji je  do nedavno bio u vlasništvu tenisera Novaka Đokovića postaće spomen park, a nakon rušenja terena koji su bili na pola metra od spomenika ostaće 14 ili 16 terena koji će biti iznajmljeni zakupcu koji ponudi adekvatnu sumu novca.

"Ko se bude javio i ponudio najveću cenu moći će da uđe ovde i drži lep i kvalitetan sportski centar i teniske terene", istakao je Šapić

On je objasnio da će Spomenik, spomen park i plato biti urađeni "valjano" na ponos svih građana, dodavši da će u budućnosti park biti mesto gde će i najviši državni vrh da odaje počast onima koji su to zaslužili, koji su dali živote da bi branili Beograd.

Šapić je naveo da će radove na Spomeniku i izgradnji platoa nadzirati i sprovoditi Zavod za zaštitu spomenika Beograda, a da će oni početi čim se sruše i očiste tri sporna teniska terena.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Olivera Vukčević rekla je da se ovim postupkom ispravlja nepravda načinjenu još 1988. godine i da će sada Spomenik konačno biti završen onako kako je autor Nikola Kolja Milunović zamislio.

Glavni gradski arhitekta Marko Stojčić naglasio je da su se trudili da se crteži autora integrišu u ono kako će ovaj prostor na kraju da izgleda.

Prostor će biti povezan sa linijskim parkom, a po prvi put ovde će biti pedantno izveden prostor sa svim smernicama koje je ostavio Milunović, objasnio je Stojčić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar