„Muzički edikt“ otvara leto duhovnosti i kulture u Nišu

|   Život
Osam horova iz inostranstva na „Muzičkom ediktu“.
Foto: promoDanas je u Gradskoj kući održana konferencija za novinare povodom predstojećeg Međunarodnog festivala duhovne muzike „Muzički edikt“.

Ovogodišnji, sedmi po redu, Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ 2021. godine, organizuje se pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija, a sa blaoslovom Njegovog Preosveštenstva Episopa niškog Arsenija, u periodu od 20. do 23. juna.

Publika će imati priliku da čuje raznovrstan program, raspoređen u četiri festivalske večeri.

Četrnaest horova iz osam zemalja (Srbija, Gruzija, Bugarska, Albanija, Ukrajina, Poljska, Rumunija, SAD, Letonija) predstaviće se različitim muzičkim tradicijama u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole i platou ispred Svetosavskog doma, dok će pojedini ansambli imati priliku da, u okviru pratećeg programa festivala, nastupe i van Niša.

“Muzički edikt je javna gradska manifestacija od 2015. godine i od posebnog značaja je za naš grad posebno kada se ima u vidu da se organizuje pod pokroviteljstvom  patrijarha srpskog Porfirija a sa blagoslovom niškog vladike Arsenija. Ove godine nam dolazi 14 horova iz osam zemalja koji će se predstaviti publici na festivalu, ali će se upoznati i sa gradom”, kazala je Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu dodavši da će Grad Niš nastaviti sa podrškom ovog festivala.

Foto: J.Krstić

Dragana Petković, direktorka Turističke organizacije Niš je istakla da je posebno zadovoljstvo što nakon pandemije i jednog teškog kriznog vremena otvaramo Grad Niš kulturnom manifestacijom.

“Turistička  organizacija Niša zajedno sa organizatorima Međunarodnog festivala duhovne muzike “Muzički edikt” imaće  priliku da pokaže bogato kulturno-istorijsko nasleđe našeg grada horskim ansambilma koji dolaze iz osam zemalja sveta. Ovo je veoma značajna manifestacija, ali i značajna prilika za naš grad da nastavimo da pozivamo sve organizatore festivala da nam se pridruže u narednom periodu i da otvorimo kapije našeg grada i nastavimo sa tradicijom okupljanja turista u Nišu”, istakla je Dragana Petković.

Starešina Sabornog hrama protojerej-stavrofor Branislav Cincarević je dodao da se Muzički edikt održava bijenalno.

“Festival je vezan za slavu Sabornog hrama, za Duhove i uvek se održava u to vreme. U nedalju posle velike litije i naše slave uveče ćemo se okupiti u niškom Sabornom hramu da pod njegove svodove čujemo divne izvođače”, kazao je otac Branko.

Otac Branko je dodao da će horovi gostovati i van Niša u nekoliko gradova.

Sara Cincarević, umetnička direktorka festivala se zahvalila svima koji su podržali Muzički edikt i učinili su da festival bude ovakav kakav jeste.

Prve festivalske večeri 20. juna od 19:30 sati nastupaći Niška crkvena pevačka družina “Branko”, Hor “Sv.Vasilija Ostroškog”, Dečiji omladinski hor “Branko” i monah Otac Serafim Bit-Haribi.

Druge festivalske večeri 21.juna od 19:30 sati nastupaju  Hor “Nuša” iz Sofije, Bugarska, Vizantijski hor “Sv. Jovan Kukuzelj” iz Tirane, Albanija, Hor “Nikolaj II” iz Njujorka, SAD i Crkveni hor “Sveti knez Lazar” iz Kruševca.

Crkveni hor “Branko” iz Leskovca, Hor “Kinonia” iz Turn Severina, Rumunija, Kamerni sastav “Parteks” iz Poljske i Hor “Sine Nomine” iz Kijeva, Ukrajina nastupiće na trećij festivalskoj večeri u Sabornom hramu sa početkom u 19:30 sati.

Hor “Blagovesti” iz Rige u Letoniji nastupa na završnoj večeri festivala u 19:30 sati, a nakon toga na platou ispred Svetosavskog doma festival će svečano zatvoriti Hor i simfonijski orkestar RTS-a Mocartovim Rekvijemom.

Foto: J.Krstić