Međunarodna konferencija o mikroelektronici

|   Život
U nedelju, 12. septembra 2021. godine počinje 31. Međunarodna konferencija o mikroelektronici – MIEL 2021 (31st International Conference on Microelectronics – MIEL 2021).
Foto: MIEL 2021 - promo

 

Organizatori konferencije su Elektronski fakultet u Nišu i IEEE Sekcija Srbija i Crna Gora, a suorganizator je Ogranak SANU u Nišu.

Konferencija se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ovogodišnja MIEL konferencija je posvećena preminulom akademiku Ninoslavu Stojadinoviću, predsedniku Ogranka SANU u Nišu. Zbog novonastale epidemiološke situacije, MIEL će se održati u online formatu, najavili su organizatori.

Naučni deo konferencije počinje u nedelju u 13 časova i odvijaće se preko digitalne platforme (Virtual MIEL, dostupno na http://miel.elfak.ni.ac.rs/). Zainteresovana naučna javnost može da pristupi naučnom delu konferencije nakon besplatne registracije.

Ovogodišnja MIEL konferencija pokriva široke oblasti mikro i nano-elektronike, sa posebnim akcentom na najnovija istraživanja na polju fizike, tehnologije i karakterizacije mikro i nano-elektronskih komponenata i sistema, kao i na polju projektovanja i testiranja elektronskih kola i sistema. Preliminarni program konferencije dostupan je na http://miel.elfak.ni.ac.rs/uploads/ConferenceProgramme.pdf .

“Visok nivo Konferenciji daju predavači po pozivu sa prestižnih svetskih univerziteta i instituta, stroga procedura odabira radova, kao i štampanje ѕbornika u okviru baze IEEE Hplore”, poručuju organizatori.

Najavljeno je i da će ove godine, radove izlagati 15 eminentnih predavača iz 11 zemalja (SAD, Japan, Kina, Nemačka, Rusija, Austrija, Francuska, Švajcarska, Irska, Indija i Srbija). Tokom konferencije biće prezentovano 76 regularnih radova koji predstavljaju plod naučnoistraživačkog rada 246 autora iz 26 zemalja. Radovi su tematski podeljeni i biće izlagani u okviru 5 sekcija.

Pre početka naučnog dela konferencije, u nedelju od 10 do 13 časova, u online formatu će biti održan Mikrokolokvijum pod nazivom “Nanoelectronics and Nanodevices”, u okviru koga će biti prezentovano 6 radova eminentnih svetskih naučnika u oblasti mikro i nano-elektronike. Ovaj Mikrokolokvijum služi kao forum za razmenu naučnih iskustava i ideja ali i kao dobar uvod za dalje diskusije u okviru sekcija konferencije MIEL.

U ponedeljak u 13 časova na Elektronskom fakultetu u Nišu (sala 1) biće održan skup “MIEL 2021 posvećen akademiku Ninoslavu Stojadinoviću“. Tokom ovog skupa, premijerno će biti prikazan dokumentarni film o akademiku Stojadinoviću. Skup je zatvorenog karaktera, ali je njegov tok moguće pratiti putem video linka.

Na skupu će o akademiku Stojadinoviću i MIEL konferenciji govoriti:
Akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU
Akademik Gradimir Milovanović
Prof. dr Danijel Danković, kopredsednik MIEL konferencije
Prof. dr Nebojša Dončov, prodekan za nastavu Elektronskog fakulteta u Nišu
Doc. dr Vojkan Davidović, kopredsednik MIEL konferencije