Mali: Srbija pristupila još jednom važnom programu EU

|   Info
Ministar finansija Siniša Mali i generalna direktorka za unutrašnje tržište, industriju i preduzetništvo Evropske komisije Kerstin Jorna potpisali su danas sporazum o učešću Srbije u programu jedinstvenog tržišta Evropske unije.
Foto: FoNet/Kabinet

 

Izvor: FoNet

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, ceremonija potpisivanja održana je preko onlajn platforme.

Mali je istakao da je Srbija potpisivanjem Sporazuma pristupila još jednom važnom programu EU i naglasio da zemlja još jednom pokazuje posvećenost da kao kandidat i buduća članica učestvuje u programima zajednice.

"Učešćem u ovom programu domaća mala i srednja preduzeća dobiće priliku da kroz  različite instrumente podrške, a posebno kroz nastavak rada Evropske mreže preduzetništva u Srbiji, unaprede svoju konkurentnost, internacionalizuju svoje poslovanje i bolje se pripreme da odgovore izazovima jedinstvenog tržišta", rekao je Mali.

Potpisivanje Sporazuma o jedinstvenom tržištu predstavlja nastavak dugoročne saradnje sa EU u oblasti konkurentnosti, s obzirom na to da Srbija učestvuje u Okvirnim programima za konkurentnost i inovativnost od 2008. godine.

U prethodnom programskom ciklusu, kroz Program konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (2014-2020) - COSME, subjekti iz Srbije su mogli da konkurišu za sredstva iz budžeta EU ravnopravno sa organizacijama iz zemalja članica EU i postigli su značajne rezultate.

Pristupanje Programu jedinstvenog tržišta omogućava preduzećima učešće u konkursima za realizaciju projekata koji doprinose konkurentnosti malih i srednjih firmi.

Pravna i fizička lica iz Srbije biće u ravnopravnom položaju sa organizacijama iz zemalja punopravnih članica EU prilikom konkurisanja za budžetska sredstva EU koja su obezbeđena kroz Program jedinstvenog tržišta.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar