Književna nagrada “Ramonda Serbika” Vladanu Matijeviću

|   Info
Piscu iz Čačka Vladanu Matijeviću, dobitniku brojnih književnih nagrada, ove godine Književna kolonija Sićevo dodelila je nagradu "Ramonda Serbika“ za celokupan doprinos srpskoj književnosti. Matijević iza sebe ima brojna priznanja od „Andrićeve nagrade“, preko nagrada “Meša Selimović“, „Borisav Stanković“ i „Isidora Sekulić“, do „Kočićevog pera“ i priznanja „Stevan Sremac“ i „Danko Popović“.

Ovgodišnji dobitnik nagrade “Ramonda Serbika”, koju dodeljuje Književna kolonija Sićevo za celokupan doprinos srpskoj književnosti, pripala je književniku iz Čačka Vladanu Matijeviću. Nagrada se dodeljuje 25. put a uručena je laureatu tokom trajanja Književne kolonije Sićevo, na svečanosti u Gradskoj kući u Nišu.
Kada čovek dođe u neke zrele godine i kada dođe vreme da poleko svodi račune i piše svoje poslednje knjige, svakako da znače nagrade. Uvek dođe vreme da se pita, zašto je radio, da li to ima smisla, tako da kada dođu te nagrade na kraju nekog stvaralačkog puta, nagrade znače da se čovek oseća bolje i nastavi da uradi bar još dve, tri knjige.
Nagrada "Ramonda Serbika", dodeljuje se od 1995. godine za celokupno literarno delo pisca i njegov doprinos nacionalnoj književnosti i kulturi.