Iaido, veština savremenih samuraja

|   Sport
Iaido, ili veština rukovanja japanskim mačem, kao sportska disciplina polako dobija na popularnosti u našoj zemlji. Danas se može uvežbavati u nekoliko klubova, među kojima je i Mušin iz Niša. Malo je poznat podatak da Srbija ima čak i evropskog prvaka u ovom sportu.
Foto: TV Kopernikus

 

Iaido je borilačka veština koja se izvodi u tišini i sa puno koncentracije. Osnovni sportski rekvizit je katana, odnosno japanski mač. Na turnirima nije moguć duel dva takmičara – prosto bi tako nešto bilo previše opasno.

Poznavaoci ove veštine sa Dalekog istoka kažu da u njoj imate samo jedan trenutak da potez izvedete na pravi način i da drugu priliku neće dobiti. Borba sa zamišljenim protivnikom i veština rukovanja katanom idealni su za jačanje mentalne snage i fokusa. Iaido je način i da se dobro upoznamo sa japanskom kulturom i životnom filizofijom, ali nema veze sa religijom, kao što se često misli. Srodan je kendu i može se reći da ova dva sporta čine različite strane jednog novčića.

Iako je u Srbiji još u začetku, veština rukovanja samurajskim mačem dobro se primila kod nas. Imamo i evropskog prvaka u iadiou, a u 2021. godini bićemo domaćini i važnog međunarodnog takmičenja kojeće okupiti najbolje borce sa našeg kontinenta.