Fabrici: Srbija može da računa na Evropu i Evropa računa na Srbiju

|   Info
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici poručio je, na svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope, da Srbija može da računa na Evropu i da Evropa računa na Srbiju.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

"Evropska unija je punopravni partner koji radi sa vama na ispunjenju vaše vizije da postanete deo evropske porodice.Vi znate još koliko mnogo napornog posla je pred nama, ali čvrsto stojimo na putu budućnosti Srbije u EU", rekao je Fabrici.

"Znamo da postoje teškoće u vladavini prava, potrebno je normalizovati odnose u dijalogu sa Prištinom, ali znamo da će Srbija imati sposobnost da sve obaveze ispuni", izjavio je Fabrici u Skupštini grada Beograda.

On je rekao da je Srbija sa EU bila deo rešenja u najrazličitijim krizama u duhu solidarnosti.

Fabrici je  istakao da je EU prvi trgovinski partner Srbije, njen najveći investitor i izvor novih radnih mesta, partner za infrastrukturne projekte, obrazovanje, socijalni razvoj.

EU predvodi globalne promene, zasniva se na nekoliko osnovnih ideja koje zamenjuju konfrontaciju saradnjom, među kojima su inkluzivnost i solidarnost koje mogu da pobede nejednakost, naglasio je on.

Fabrici je rekao da su se pojavili mnogi izazovi, da je "kovid poslednji stres test i da je pored svih teškoća u samo nekoliko meseci Evropa pokazala sposobnost da reaguje".

Prvi put je , kak je naglasio, uspostavljen centralizovani mehanizam za finansiranje, nabavku i distrubuciju hitne medicinske opreme i dve milijarde vakcina.

Prema njegovim rečima, EU je izvezla više od 200 miliona doza vakcina u ceo svet, od toga skoro milion u Srbiju.

Evropa je  dalje posvećena Zapadnom Balkanu.,poručio je Fabrici.

U Skupštini grada Beograda otvorena je i izložba "Priče iz Srbije".

Svečanom prijemu, koji je organizovala Delegacije EU u Srbiji, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka  Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Skupštine grada Beograda, ambasadori, predstavnici verskih zajednica, medija, civilnog društva.