"Digitalna ekspedicija" u Valjevu

|   Infotehno
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas u Valjevu, u okviru karavana "Digitalna ekspedicija", da će u klubovima penzionera u deset gradova i opština biti obezbeđeni računari, pametni telefoni i multifunkcionalni uređaji, dok će predavači biti iz kancelarija za mlade.
Foto: FoNet/Marina Jančević

 

Izvor: FoNet

Na taj način u svakom gradu biće uspostavljen održivi ekosistem digitalnih obuka gde će mlađi obučavati starije, rekao je Jovanović, navodi se u saopštenju.

On je rekao da će u okviru aktivnosti Ministarstva veznih za bezbednost dece na internetu, naročito posle tragičnih događaja 3. i 4. maja ove godine, dodatni fokus biti na edukaciji o sigurnom korišćenju
interneta, prepoznavanju nebezbednih situacija i zaštiti privatnosti kako bi se stvorilo bezbedno i podsticajno digitalno okruženje za decu.

Jovanović je naglasio da je taj cilj moguće ostvariti samo zajedničkim naporima roditelja, obrazovnih institucija i celokupne zajednice, te je pozvao sve da se pridruže ovoj misiji.

On je dodao da edukatori Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, u okviru Ministarstva, kontinuirano održavaju prezentacije o bezbednosti dece na internetu za učenike, roditelje i nastavnike, te na taj način deluju preventivno i informišu sve građane o tome kako da prepoznaju digitalno nasilje i kome da ga prijave.

Centar je prvi, i za sada jedini, institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, pružajući mogućnost građanima da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno: pametnoibezbedno.gov.rs.

Karavan "Digitalna ekspedicija" sprovodi se uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom UN za razvoj, Američkom agencijom za međunarodni razvoj i evropskom organizacijom Propulsion.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar