Danas stupa na snagu odluka o ukidanju ograničenja na izvoz brašna

|   Info
Odluka Vlade o ukidanju ograničenja na izvoz brašna danas stupa na snagu, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenio je da je bila dobra odluka da se izvoz zabrani na 45 dana i da Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona bršna.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, RTS

"Na svetskom tržištu žitarica je haos i nama je bilo potrebno da izbilansiramo naše stanje, da sačuvamo Srbiju, da ima dovoljno resursa. Zamislite situaciju da je Srbija za tri dana izvezla svu pšenicu i brašno koje ima. Šta bi ostalo za Srbiju, šta bismo imali", istakao je Nedimović u razgovoru za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da u narednih 60 dana hleb, brašno tip 400 i brašno tip 500 u kilskom i petokilskom pakovanju sigurno neće poskupeti.

"Doneli smo odluku za narednih 60 dana, ali Vlada ima pravo da interveniše ukoliko smatra da na tržištu postoje određeni poremećaji. Sva je prilika da će na svetskom tržištu žitarica, zbog sukoba u Ukrajini, biti potpuni cirkus", rekao je Nedimović.

On je dodao da Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona bršna.

"Ako pođemo od toga da Srbija izveze uglavnom 10 do 12 hiljada tona brašna, to je 15 meseci slobodnog izvoza. Nemojte zaboraviti da imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje u našim mlinovima", naveo je Nedimović.

On je dodao da od naredne žetve očekuje više od 3,4 miliona tona pšenice.