Brnabić: Nastavljamo da služimo građanima i privredi kao servis

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas promociji usluge e-Uverenje u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, kojim fizička i pravna lica mogu da dobiju uverenja da se protiv njih vodi ili ne vodi krivični postupak ili istraga, odnosno da pravno lice nije osuđivano.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Nastavljamo da služimo građanima i privredi kao servis, umesto oni nama da budu kuriri i idu od šaltera do šaltera javne uprave, skupljaju papire, da bismo mi njima dali još jedan papir, rekla je Brnabić.

Zahvaljujem praosudnom sistemu što su sarađivali sa nama iz izvršne vlasti na ovom poslu, da budemo servis građanima i privredi, dodala je ona, ne morate više da izađete sa posla da biste čekali uverenja.

Država će vam pružiti tu uslugu 24 sata, sedam dana nedeljno, istakla je Brnabić.

Brnabić je navela da je usluga važno jer unapređuje efikasnost sudstva, kao što je e-recept učinio za lekare - skida im sa vrata birokratiju, administraciju.

Ministarka pravde Maja Popović navela je da je pravosuđe u službi građana i da više neće moraju ići na tri ili četiri šaltera ili institucije da bi dobili uverenje.

Ostala je opcija da ko želi dođe u sud, rekla je Popović i navela da je na niovu Srbije prošle godine izdato 300.000 uverenja.

Popović je rekla da je cilj da Srbija u sekoru pravosuđa dostigne Estoniju kada je u pitanju digitalizacija.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je da su ove usluge važne, jer građani svakodnevno imaju potrebe za ovakvim uverenjima i potvrdama.

Koliko god mi to činimo da umrežimo državne institucije, rekao je on, građani ipak za svoje potrebe imaju potrebe za ovakvim potvrdama i do sada su morali da barem jednom dođu na šalter za svoja dokumenta.

Ovo je naša najsofisticiranija elektronska usluga, naveo je Jovanović i dodao da sada građani mogu da podnesu e-zahtev, plate taksu ako moraju da je plate elektronski, sačekaju osam dana i uverenje elektronski stigne u e-sanduče.

Taksa za uverenje se može platiti i elektronskim putem, a e-Uverenje mogu dobiti e-građani sa najnižim bezbednosnim stepenom sertifikacije.

Predsednica Drugog osnovnog suda Tatjana Jeremić rekla je da je ovaj sud uključen u projekat jer je prema statistici sud sa najviše izdatih uverenja, u 2019. godini 32.000, u 2020. godini 24.000 uverenja i za šest meseci ove godine 11.326 uverenja.

Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije