Brnabić: Austrija aktivno i iskreno gura agendu proširenja

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas posle Samita Austrija - Zapadni Balkan u Beču da se na tom skupu videlo da je region frustriran i da su se istakla dva problema, a prvi je da postoje članice EU koje su apsolutno protiv proširenja, ali da to ne govore otvoreno.
Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 

Izvor: FoNet

Brnabić je rekla da se te zemlje deklarativno zalažu za proširenje, ali da se na primeru Severne Makedonije, koja je promenila ime, vidi da uvek "ispadne da vi nešto niste uradili".

"Mislim da je to politička igra koja će biti kontraproduktivna, jer će se ljudi koje stalno kritikujete umoriti i reći će šta god da uradim neće biti pozitivnih signala", rekla je Brnabić novinarima posle Samita.

Ona je istakla da Austrija aktivno i iskreno gura agendu proširenja i bila je za otvaranje klastera na međuvladinoj konferenciji u junu, kao i da je njen kancelar Sebastijan Kurc rekao sve najlepše stvari o Srbiji, da se Srbija izuzetno uspešno i dobro bori sa pandemijom.

Brnabić je dodala da nije želela da ulazi u rasprave sa Prištinom iz poštovanja prema domaćinima skupa, ali da je iznela stavove Srbije.

 

Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević