Brankica Janković: Nema mesta humoru i sarkazmu

|   Info
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je spremnost nekoliko mladih žena da progovore o ličnim tragedijama u vidu silovanja, seksualnog uznemiravanja stavila celo društvo pred veliki ispit zrelosti, a od reakcija društva zavisi hoće li se i druge žene obratiti i rešiti da progovore.
Foto: printscreen televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

Položili smo prvi kolokvijum, ali ispred nas je još puno posla da ostvarimo zadatak - da stvorimo takvu atmosferu u kojoj se žrtva bilo kakvog vida nasilja neće plašiti da prijavi upravo zbog toga što zna da je atmosfera u društvu, a pre svega u institucijama, takva da će im se verovati i da će naići na ovakvu vrstu i podrške i razumevanja, rekla je Brankica Janković za RTS.

Nema mesta nikakvoj relativizaciji ili trivijalizaciji njihovih ličnih tragedija, koje smo imali prilike da vidimo i sada već prelaska i pada na ovom drugom kolkvijumu gde su već počele neke dnevne novine da izveštavaju iznoseći nedopustive detalje iz njihovih iskaza, dodala je ona.

Sada već počinje da se iznosi ono što je pitanje da li su ove devojke htele i da se sada raspravlja o detaljima, kao i karikatura na koju sam juče upozorila koja je u nedeljniku NIN, jer se stavlja u vezu nečija lična trauma sa humorom.

Nema mesta ni humoru ni sarkazmu, niti ima mesta stavljanju u bilo kakav kontekst politike, rekla je Brankica Janković.

Ovo je prilika za prekretnicu, da li će biti - zato i jesmo na velikom ispitu, ukazala je Brankica Janković i dodala da je ovo prilika da se promene obrasci ponašanja.