19 biblioteka u Srbiji dobilo kao donaciju novu IT opremu

|   Infotehno
U okviru projekta Digitalni građanin 2.0 19 biblioteka u Srbiji dobilo je kao donaciju novu IT opremu koja služi za učenje osnova programiranja, a koja će korisnicima biblioteka biti na raspolaganju za besplatno iznajmljivanje u prostoru biblioteke ili kod kuće, saopštio je danas Fond B92.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

U novom ciklusu projekta Digitalni građanin, za svaku od ovih biblioteka obezbeđena su po tri micro:Maqueen plus robota i po dve obuke za zaposlene u bibliotekama.

Ovi mini roboti kompatibilni su sa micro:bit-om - mini računarom, uz pomoć kojeg različite generacije na veoma jednostavan i inovativan način imaju priliku da uče programiranje.

Micro:bit računar, u kombinaciji sa elementima iz boson seta, može da bude osnova za kreiranje praktičnih rešenja za svakodnevne potrebe.

Ovaj mini računar, na primer, može da detektuje visinu temperature u prostoriji i ukoliko ona pređe neku zadatu vrednost računar pali ventilator i na svom led ekranu prikazuje trenutnu temperaturu.

Maqueen robot proširiće mogućnost učenja i programiranja.

Cilj donacije i drugog dela ove akcije je da prethodna uspešna inicijativa modernizacije biblioteka i njihova transformacija u informatička čvorišta bude unapređena zahvaljujući novoj opremi koja bi mogla da privuče još veći broj korisnika.

Ustanove uključene u ovaj program su „Eržebet Juhas“ iz Subotice, „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Šabačka biblioteka, Biblioteka grada Beograda, Narodna biblioteka „Ilija M.Petrović“ iz Požarevca, Narodna biblioteka Osečina i Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo.

Uključene su i Narodna biblioteka Bor, Narodna biblioteka „Radisav Nikičević“ u Jagodini, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu, Gradska biblioteka Čačak, Narodna biblioteka Užice, MIKC Infobus Prijepolje, Narodna biblioteka Kruševac, Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Knjaževca, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru, Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu i Javna biblioteka „Bora Stanković“ iz Vranja.

Projekat u Srbiji sprovodi Fond B92 u okviru programa "Bitka za znanje", uz podršku i partnerstvo Instituta za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba.